Tuesday, July 24, 2012

Sempurna

Setiap manusia sememangnya mahukan kesempurnaan walaupun hakikatnya tiada sesiapa yang sempurna. Kesempurnaan itu kadang-kadang dicari untuk menutup ruang-ruang kosong yang seharusnya diisi. Dalam soal mencari pasangan hidup, masing-masing ingin menjadi sempurna terhadap pasangan. Cuba untuk memahami si dia sebaik mungkin supaya si dia tidak jemu, tidak mencari cinta lain. 

Berperasaan ingin menjadi sempurna itu sesuatu yang indah. Islam sendiri menggalakkan jika itu menghadiahkan sesuatu yang baik pada penghujungnya. Namun, kita sebagai manusia harus ingat bahawa tidak ada manusia yang sempurna dalam melalui kehidupannya. Manusia biasa seperti kita bukanlah maksum seperti Kekasih Allah. Sedangkan Kekasih Allah sendiri tidak putus diuji, inikan pula kita yang imannya hanya senipis kulit bawang.

Bercinta pada landasan. Tidak susah. Tidak payah. Selagi kita berdoa mohon restu daripada Allah, InsyaAllah akan diperkenankan. Jika dimakbulkan, Alhmdulillah. Jika tidak, ingatlah Allah menjanjikan sesuatu yang terbaik buat hambaNya. Jika cinta itu berpaksi pada landasan yang betul, kita tidak akan merintih dan meraung terhadap sesuatu kegagalan itu.

Tanyalah hati, Tanyalah iman. Cinta itu fitrah. Sangat indah jika berada di landasan yang sebetulnya. Rasa cinta itu langsung tidak perlu dipaksa. Datang sendiri dan menetap terus di dasar hati. Tidak akan goyah sedikitpun. Percayalah. Allah memelihara cinta yang diredhaiNya. Tidak perlu kita si hamba kerdil memaksa dan mengatur sesuatu yang bukan ditetapkan olehNya.

Hargailah rasa fitrah yang dikurniakan itu. Bersyukurlah dengan apa yang telah diberikan olehNya kepada kita. Berterima kasihlah pada si dia yang belajar memahami kita seadanya. Carilah Insan yang benar-benar ingin menjadi yang halal untuk kita. Yang sentiasa memikirkan kesenangan dunia dan akhirat yang seimbang. Diri kita tidak sempurna, begitu juga dengan dia. Sujudlah mohon agar Doa sama-sama dimakbulkan. Semoga pasangan yang telah diatur itu adalah pasangan yang akan membantu menyempurnakan kekurangan  yang ada.

Insyallah...

5 comments:

 1. kesempurnaan akan dilitupi dgn adanya penerimaan. mungkin adanya sesorg mampu menyempurnakan apa yg belum sempurna. :)
  (thumbs up!)

  ReplyDelete
 2. thank u so much cik suhaila :) Insyllah... And alhamdulillah saya dah jumpa pasangan sy tu... Insyallah yang tu diredhai hendaknya...

  ReplyDelete
 3. abang... sis... zra doakan cepat2 kawen yea..
  nk pgg baby ( abg?? bila nk bg tips cne nk dpt bby twin nie)
  hehe

  ReplyDelete
 4. welcome u.. insyallah amin. :)
  zara~ :D

  ReplyDelete
 5. yes sis..??? hikhik...abg..?? sis ela dah malu2 2...
  cne nak wat... ??

  ReplyDelete