Thursday, February 21, 2013

2 things in a month...


Assalamualaikum...

Alhamdulillah... Ada juga sedikit ruang untuk update blog setelah berbulan-bulan terpaksa berbulan madu dengan masa yang sangat jeles.

Anyway, today is the best day ever yang ditunggu almost 6 years. Title DR menjadi milikku!!! Yeahhhhooo!!! But maybe for somebody its just a title. But for me, its very meaningful.

Firstly, 4sure atas alasan kepuasan diri sendiri. Yap. Bukan mudah nak harungi hidup as a medical student. A lot of thing kena korban. Masa, tenaga, kesihatan, everythinglah. Klaau setakat kena maki hamun dengan senior, HO, Doctor, Patient, family patient, tu semua dah jadi darah daging. Kalau hadap benda-benda macam tu ada dua jalan penyelesaian je. Either SABAR or MAKI balik. Tapi kalau maki balik, sendiri mau ingat la kan. Kalau tak kena gantung, mesti kena aim. So, baikla besabar je.

2nd, masa dengan family memang sah-sah senipis kulit bawang je. Waktu study kat sini memang jarang sangat dapat hidu angin Malaysia. Kalau balik pun atas urusan penting je. Kadang-kadang kesuntukan masa tu la buat kita lebih menghargai family. As a son, memang segan kalau guna duit mak ayah sampai dah besar panjang. Sara hidup kat sini memang tinggi. Waktu mula-mula datang sini, memang terpaksa ikat perut. Makan megi terpaksa bahagi dua. Untuk lunch and dinner. Memang menahan. So, nak rasa hidup senang, terpaksalah kerja part time. Untuk cari pengaman, I work as a waiter dekat satu cafe area kursk jugak. Duit tu boleh la tampung mana yang rompong. Year by year, dah ada ilmu sikit barulah dapat peluang duty di hospital. Tolong doctor mana yang perlukan bantuan. Elaun dari situ banyak membantu. And alhamdulillah dah boleh bagi parents rasa duit gaji anak. Tapi mak ayah tak nak pun duit kita. Cukupla kita ingat dorang, and belajar betul-betul. Tu yang dorang nak. Thanks ma abah... ;)

And 3rd, soal hati, cinta. Ramai yang tak nak and cuba elak bercinta dengan bakal doktor/doktor. Takde life katanya. Ya. Mungkin betul. Tapi doktor pun manusia. Ada fitrah nak berpasangan. Ada fitrah nak berkasih sayang. So, untuk berpasangan tu, wajiblah mencari seseorang yang faham every single situation. Memang susah nak cari. Memang tak jumpa pun bila dicari selama ni. Tapi syukur. Bila dah stop mencari,cinta tu datang sendri. Sape kata bercinta dengan doktor tak de life? Maybe my future wife boleh jawab bagi soalan tu. Kan Suhaila sayang? Takde keje yang tak sibuk. Depends macam mana someone tu handle. And apa yang penting is faham. Kadang-kadang memang takde masa langsung. Memang rindu. Dah la jauh, contact pun tak. Sangatlah mengundang marah hati di sana kan? Hehe.. Tapi dont worry... Bila dah busy kerja, memang tak ingat benda lain dah. Menahan rindu tu macam dah sebati. Terpaksa pujuk hati... Be nice... Be nice.... So, dari hasil sabar kami tu, kami boleh get long. Boleh sharing everything. Ya, saya sangat bertuah ada kekasih hati Suhaila Ismail. Thank you so much mumy.. 

So, that’s all. Alhamdulillah. For this month, Suhaila and me sharing dua bnda yang sangat-sangat-sangat menghappykan both us. Thanks to her  for supporting and doa. Kami sedang mengatur untuk hari-hari kami.

1 comment:

  1. salam..
    :) hehe bby tahniah for 1000 times.. worth it kan sgla usaha keras selama ini tercapai?. dah bole tersenyum smp telinga n mybe time tidur pon still sengeh xhilang lg kot bby ? :D hehe u deserve it syg. im really proud of u. really! :).. semuanye berkat doa mama abah yg xputus2 n usaha gigih dy tnpa henti... teruskan kekuatan tu ye. :)
    sentiasa mendoakan yg terbaik tok dy.

    p/s : Berkongsi org tsyg dengan ramai org.. tapi tahu syg tu xpenah kurang. tq 4 evythng ddy. im really hpy with u.. :*

    ReplyDelete